Actieplan betaalbare woningen

Actieplan betaalbare woningen

Ik kocht mijn eerste huis in 2020. Als starter weet ik dat ik geluk heb gehad met deze kans. Want wanneer ik met vrienden op het gespreksonderwerp hypotheken kom, gaat het voornamelijk over de moeite die het kost om er een te krijgen. Vaak huren ze voor meer dan dat ze maandelijks aan hypotheek zouden mogen betalen. We maken er dan grapjes over dat het mij gelukt is om een huis te kopen, omdat mijn man al wat extra levensjaren en daardoor jaren van sparen erop heeft zitten, maar we zien allemaal in dat de huidige situatie op de huizenmarkt helemaal niet om te lachen is.

Wat is het dan goed dat we als gemeente een starterslening aanbieden. Dat in combinatie met de woorden van de wethouder: ” de komende jaren wordt er ook gebouwd in het lager segment, zodat we voor alle inkomens huizen hebben “, maakt dat ik hoop voel voor onze Barneveldse starters om aan een huis te komen in onze gemeente.

Pro’98 blijft zich grote zorgen maken over de huidige woningmarkt en het aantal betaalbare woningen. Het artikel in de Barneveldse Krant van gisteren is weinig hoopvol. Op de een of andere manier gaat het “minder bouwen” zoals de afgelopen jaren door corona, altijd ten koste van de goedkopere woningen. We hebben geen glazen bol als het gaat om welke gemeente overstijgende ontwikkelingen de komende jaren op ons af gaan komen. Hoe kunnen we het tij keren en zorgen dat als er minder gebouwd gaat worden dit de komende jaren juist niet ten koste gaat van het goedkopere segment?

Wonen in kantoren, Inzetten op flexwonen, gradaties aanbrengen binnen het goedkopere segment zodat ontwikkelaars niet alleen bij die bovengrens gaan zitten zijn ideeën die al vanuit deze raad zijn geopperd. Met welk actieplan komt dit college?

Omdat er voor de komende jaren nog geen nieuwbouw woningen vrij komen onder de 300.000, lijkt het ook Pro’98 verstandig om de grens van de starterslening te verhogen naar de NHG grens. Zodat er dit jaar niet 15 van de 30 starters gebruik kunnen maken van de lening, maar 30/30. En het liefst nog meer! Het amendement van de SGP zullen we daarom steunen.

Eva de ManPro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld