‘Mijn doel is om het COC te kunnen opheffen’

‘Mijn doel is om het COC te kunnen opheffen’

Ricardo Brouwer (Leeuwarden 1991), is al iets langer dan een jaar voorzitter van COC Midden-Gelderland. Het COC is een belangenorganisatie voor LHBTIQ+-personen, die al sinds 1946 bestaat in Nederland en nu zeventig jaar in de regio Midden-Gelderland. Ricardo gaat onder andere in gesprek met wethouders, raadsleden en burgemeesters om de positie van LHBTIQ+-personen te versterken.

‘Hier in Barneveld is nog een lange weg te gaan’

Brouwer is bekend met meerdere schokkende kwesties rondom tolerantie en de subjectieve veiligheid die LHBTI’ers in Barneveld ervaren, vooral de tekortkomingen in de Barneveldse omgeving. En terwijl statistisch gezien tien procent van de Barnevelders zou behoren tot de queer-community (zo’n zesduizend inwoners), lijkt deze groep relatief achteraan in de rij te staan. Als het over de Barneveldse politiek gaat, komt de SGP spoedig ter sprake. Deze partij is de grootste in Barneveld en tegen de homoseksuele praktijk. Vanwege deze partij als koploper denkt Brouwer dat Barneveld als regenbooggemeente nog even zal moeten wachten. De SGP, vertelt Brouwer, is een obstakel op de weg naar het jezelf kunnen zijn. Dit staat los van de individuele christen of SGP’er, dat zijn namelijk diverse mensen met verschillende perspectieven. Wel zegt Brouwer enigszins gevaar te zien in de LHBTIQ+-community die zich verstoten voelt van hun omgeving. Deze mensen maken ook gemiddeld vijf keer zo vaak een einde aan hun eigen leven dan mensen die niet bij die groep horen. Religie is een groot goed, merkt Brouwer op, zolang je het niet als grond gebruikt om mensen uit te sluiten.

‘Homo zijn is geen hype’

‘We zijn er altijd al geweest, maar verstopt, omdat andere mensen ons niet toelieten’.

‘De Bijbel is niet zwart-wit, mensen maken het zwart-wit’

Brouwer beschrijft met passie het verschil tussen het Oude en het Nieuwe Testament, ook wel kommer en kwel tegen de God van de liefde zoals hij dat beschrijft. Het confessioneel-conservatisme, merkt Brouwer, leest en citeert met name uit het Oude Testament, waardoor vooral de droevige helft wordt uitgesproken en verspreidt. Er zijn tal van citaten in de Bijbel die logisch geïnterpreteerd kunnen worden als: handelen naar je geaardheid is onjuist. Maar daarentegen zijn er meer gedeelten verspreid over beide testamenten die deze gedeelten ontkrachten en juist de andere kant op doen bewegen. Kijk naar 1 Samuël 20, Ruth 1, 1 Korintiërs 12 en 13 en Galaten 3:26-28, die niet direct over homoseksualiteit gaan, maar wel op veel vlakken samenhangen met de kenmerken van de liefde.

‘Als mijn kerk mij had omarmt was ik misschien nog actief in mijn gemeente’

Het hele palet aan kennis, overtuiging en drijfveren van Brouwer begon al vroeg, hij was 21 jaar oud en begon zich langzaam uit te spreken over gelijkwaardigheid en omgang in een maatschappij met een grote groep mensen die zich niet fijn voelt vanwege een onveilige omgeving. Hier kan hij over meepraten, want in zijn christelijke opvoeding en als jeugdige kerkganger kwamen vragen in hem op na de preken over seksuele diversiteit. Deze preken waren zo heftig waardoor hij onder andere hierdoor op zeventienjarige leeftijd de keuze maakte uit zijn kerk te stappen. Deze negativiteit heeft hij doen omslaan naar een schitterend doel: een wereld waar mensen zichzelf kunnen zijn, waarmee het COC overbodig gaat worden.

Door: Nathaniël Post

 

 

 Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld