Vertrek Frank van der Lubbe

Vertrek Frank van der Lubbe

Na 18 jaar inzet voor Pro’98, waarvan 14 jaar in de raad, kondigt Frank van der Lubbe zijn vertrek aan. Frank heeft zich de afgelopen 14 jaar met veel plezier ingezet in de raad, maar nu wil hij zich richten op andere dingen.

Hij heeft met veel plezier namens Pro’98 in de raad gezeten. In zijn afscheidsbrief aan de raad schrijft hij: “Het is een prachtige manier om je eigen dorp en leefomgeving een stukje mooier achter te laten, dan je het hebt aangetroffen.” Want dat is de reden waarom hij ooit besloot de gemeentepolitiek in te gaan. “Ik was net twintig en vond wel wat van het aanbod aan horeca, sport, cultuur en evenementen in onze gemeente, om nog maar niet te spreken van de openingstijden in vergelijking met gemeenten om ons heen. Barneveld mocht wel een stukje bruisender. Dat was eigenlijk mijn eerste drijfveer. Pro’98 is er voor iedereen. Dus ook voor mensen die op zondag liever naar het zwembad gaan of een concert bezoeken dan een kerk. Die vanzelfsprekendheid miste ik bij het gemeentebestuur van Barneveld.”

Dit waren dan ook de zaken waar hij zich het meest voor inzette, de afgelopen jaren: “Meer begeleiding en waardering voor organisatoren van evenementen, langere openingstijden en terrastijden voor de horeca, betere sportaccommodaties en faciliteiten en meer geld en aandacht voor cultuur. Tijdens de corona-tijd heb ik een initiatiefvoorstel gemaakt om het theater en andere culturele instellingen zoals musea zo snel mogelijk geld te geven. En dat was nodig ook. Het water stond toen bij sommigen al tot de lippen.”

Er waren ook andere thema’s waar Frank zich mee bezig heeft gehouden. Zo deinsde hij niet terug voor discussies over ambtsgebed, het traditionele gebed wat nog altijd bij aanvang en afsluiting van iedere raadsvergadering gehouden wordt, en het nog altijd geldende ‘vloekverbod’. (De gemeenteraad heeft het verboden te vloeken of ‘ruwe’/ seksuele taal te gebruiken in het openbaar.) Ook zette Frank zich in voor Openbaar (Middelbaar) Onderwijs. Hij vindt het absurd dat er alleen maar christelijke scholen zijn in Barneveld, waar docenten met een andere religieuze achtergrond niet aangenomen worden. Ondertussen worden hun kinderen wel toegelaten.

Na 14 jaar in de raad is Frank het meest trots op de acties die Pro’98 heeft georganiseerd: “Dan denk ik toch aan de acties die we als pro zelf hebben opgepakt. Bijvoorbeeld het uitdelen van regenboogvlaggen door de hele gemeente. Dat leverde hele mooie gesprekken op. Maar ook het proefrondje wat Arjen en ik in hele korte tijd uit de grond hebben gestampt. Daar konden we zoveel mensen blij mee maken.” Dit was waarom hij in de politiek zat: “Daarvoor zit je toch in de politiek, om het voor iedereen een beetje mooier te maken.”

Maar nu vertrekt hij. Toch zal hij het een beetje gaan missen: “Een vriend van mij keek mee […] en zei: ‘Hoe heb je dit zolang kunnen volhouden?’ Ik kan me die vraag goed voorstellen en ik denk ook dat de politiek zich soms echt de vraag moet stellen of ze het wel over de juiste dingen hebben, maar ik hou van die politieke arena. Felle debatten met een wethouder of met een collega raadslid van de SGP die qua standpunt lijnrecht tegenover mij staat. Heerlijk. En dan toch tot een compromis komen of toch een klein stukje eruit slepen, waardoor er toch weer perspectief is op waar je als progressieve partij met de gemeente naar toe zou willen. Daar doe je het voor.”

Op zeven februari verlaat hij de raad, met een gerust hart: “Ik geef het stokje weer door aan de volgende lichting. Pro’98 heeft gelukkig genoeg aanstormend talent op de lijst staan. Ik heb dit besluit dan ook in goed overleg met Arjen en de rest van de fractie van Pro’98 kunnen nemen en kan de fractie van Pro’98 met een gerust hart achterlaten.”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld