Saturday Night Life

Saturday Night Life

Een nieuw jongerenevent “Saturday Night Life” is dit weekend van start gegaan in de toneelzaal van de Veluwehal. In de Barneveldse Krant van 26 november zeggen Sjoerd en Annely er helemaal klaar voor te zijn. ,,Het is iets dat nog nooit eerder is gedaan in Barneveld en we geloven dat deze avonden leuk, gezellig en drukbezocht gaan worden. In Barneveld heb je op zaterdagavond maar heel weinig keus. En daar gaat verandering in komen!”

Sjoerd en Annely vinden dat er in Barneveld op zaterdagavond maar heel weinig keus is voor jongeren en daar hebben ze natuurlijk meer dan gelijk in. Toch is dit initiatief niet helemaal nieuw of  “nog nooit eerder gedaan in Barneveld”.

In de jaren ’80 had je bijvoorbeeld de actiegroep Verveling die allerlei activiteiten voor jongeren in het Concertgebouw organiseerde, waaronder popconcerten van grote bekende Nederlandse bands. Ook de 3 FM dj’s kwamen met regelmaat met hun drive in shows in het Concertgebouw. Verder kon je bijna iedere vrijdag naar de disco in het Eigen Gebouw aan de Spoorstraat. Vrienden van mij hadden een eigen drive in show en draaiden vaak in het Eigen Gebouw. Je had het jongerencentrum de Komeet en in Achterveld kon je naar de Klaveet. Maar ook de Bethelkerk organiseerde disco-avonden en in de Katholieke Kerk kon je naar de jongerensoos. Als jongere kon je dus kiezen uit verschillende uitgaansmogelijkheden.

Nu is er dan het initiatief Saturday Night Life. Deze avond wordt georganiseerd door Doorbrekers. Tijdens de avonden staat het bouwen van relaties en het maken van nieuwe vrienden centraal, volgens de organisatoren in de Barneveldse Krant.

Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat deze avonden een zeker ledenwervend karakter zullen hebben voor de christengemeente Doorbrekers. Ik zou het oprechter vinden als Doorbrekers er ronduit voor uit zouden komen, dat het tijdens deze avonden vooral de bedoeling is om jongeren aan zich te binden. Daar heb ik overigens niet  per definitie bezwaar tegen. Iedere vereniging zal proberen leden te werven en mensen aan zich te binden, zo werkt dat nu eenmaal.

De komst van Saturday Night Life brengt volgens mij geen echte verandering in de keuze voor jongeren. Want kiezen uit één mogelijkheid kun je nu eenmaal niet echt een keuze noemen. De komst van een discotheek in Barneveld is dus echt noodzakelijk.

Maar de mogelijkheden die ik in de jaren ’80 had, bestaan nog steeds. Mijn vrienden van toen spaarden zelf de drive in show bij elkaar en huurden het Eigen Gebouw af. Veel ouder dan 16 jaar zullen ze niet geweest zijn. De actiegroep Verveling bestond ook uit een stel jonge mensen, die vonden dat er in Barneveld wat meer voor jongeren moest worden gedaan. Initiatieven kunnen dus ook bij jongeren en hun ouders vandaan komen. Waarom wachten op een ander, als je het zelf ook kunt organiseren?

Monique Rosbergen, 30 november 2008