Terug van weggeweest

Terug van weggeweest

Zo’n maand mei hakt er wel in, zeg: de meivakantie doorgebracht in Luxemburg, nu een lang weekend vanwege Hemelvaart en straks Pinksteren. Het gevoel van de zomer is al over me…

Afgelopen dinsdag zijn o.a.mijn oudste dochter en ik geïnterviewd door een team van Eén Vandaag. Het team heeft in Barneveld en omgeving gefilmd.

Ik heb mijn best gedaan om ook de andere kant van Barneveld te laten zien. In het voorgesprek heb ik gezegd, dat ik de indruk heb dat veel journalisten naar Barneveld komen om “aapjes te kijken” terwijl hier toch voornamelijk weldenkende mensen wonen. Verder heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat Barneveld een gemêleerde gemeenschap is, waarbij we goed met elkaar kunnen samen leven. En dat ik dát graag wilde laten zien.

Het interview wordt waarschijnlijk vrijdag 22 mei uitgezonden.  Als je deze link volgt, dan zie je de aankondiging.

Citaat van de website van Eén Vandaag:

Omgekeerde schoolstrijd in Barneveld
Noem het een smeekbede van atheïstische ouders. In de protestants-christelijke gemeente Barneveld (Gld) is een groep ouders een actie gestart voor openbaar voortgezet onderwijs. De drie middelbare scholen in de gemeente met ruim 50.000 inwoners bieden nu alleen christelijk en reformatorisch onderwijs. Leerlingen in het voortgezet onderwijs die naar een niet-confessionele school willen moeten daarvoor nu ver reizen. Dat is niet meer van deze tijd vinden de ouders, die een ‘omgekeerde schoolstrijd’ voeren voor een openbare middelbare school in hun gemeente. In EénVandaag een reportage vanuit Barneveld.”

De beginzin, als zou het om een smeekbede van atheïstische ouders gaan, is wel heel erg één-dimensionaal. De initiatiefgroep bestaat niet alleen uit mensen die niet gelovig zijn, maar juist ook uit mensen van katholieke en protestants christelijke huize. Ook het woord “smeekbede” gaat me wat ver, tenslotte heeft de hele raad unaniem ingestemd met het onderzoek naar openbaar voortgezet onderwijs.

Het citaat “omgekeerde schoolstrijd” komt wel bij mij vandaan. Ik gaf als antwoord op de vraag waarom ik denk dat de nationale pers zo op dit onderwerp duikt, dat het voelt of lijkt op een omgekeerde schoolstrijd. Ik ben benieuwd of Eén Vandaag er in is geslaagd om een goed beeld van Barneveld, maar vooral van het onderwerp “ Kies voor Keuze”, neer te zetten.

Monique Rosbergen, 21 mei 2009

Naschrift: Ik vind dat Marijn een goed beeld heeft neergezet. Hier het resultaat van de uitzending van 26 mei 2009Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld