Openbaar Onderwijs is mogelijk

Openbaar Onderwijs is mogelijk

BARNEVELD – Openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld is een haalbare kaart, mits een bestaande school hier een nevenvestiging opent. Een ‘volwaardige school’ kan niet op basis van de wet, die afstemming in de regio vereist.

Uit de Barneveldse Krant

Door Hans-Lukas Zuurman

Dat concludeert de gemeente Barneveld op basis van een haalbaarheidsonderzoek van Onderzoeksbureau ITS, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De gemeente gaat samen met een initiatiefgroep van ouders in gesprek met de Onderwijsgroep Amersfoort over de mogelijkheden van een nevenvestiging voor zo’n 500 leerlingen.

Uit het onderzoek van ITS blijkt dat bijna zestien procent van alle ouders/verzorgers van kinderen van 10 en 11 jaar in de gemeenten Barneveld, Putten, Renswoude, Scherpenzeel, (deels) Ede en Leusden, voorstander is van openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld. Als er een volwaardige school in Barneveld zou komen, is bijna de helft bereid daarvan een kind erheen te sturen. Blijft de vestiging beperkt tot de eerste twee leerjaren, dan daalt de belangstelling tot zeventien procent. In Achterveld en de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel is de belangstelling het grootst.

In totaal werden ouders/verzorgers van ruim 4.500 kinderen met een schriftelijke vragenlijst benaderd, daarvan kwam 55 procent retour. ,,Een vrij goede respons’’, stellen de onderzoekers vast. Het onderzoek werd verricht naar aanleiding van een verzoek van de Barneveldse politieke partij Pro’98 omdat die vindt dat er wat te kiezen moet zijn in Barneveld. Veel ouders kiezen nu voor een school dicht in de buurt, omdat ze hun kinderen niet lang willen laten fietsen. Het type onderwijs is dan niet altijd de eerste keuze. Momenteel heeft de gemeente Barneveld alleen christelijk onderwijs binnen haar grenzen. Een initiatiefgroep van ouders ondersteunde het initiatief met een postercampagne. Al in 2005 onderzocht Barneveld de behoefte aan openbaar voortgezet onderwijs. Daarbij hanteerde men een andere methode en werd vooral gekeken naar het aantal leerlingen in het Barneveldse openbaar basisonderwijs. Daaruit bleek dat er onvoldoende draagvlak was. Onzin, vonden de ouders uit omringende dorpen. De behoefte is er volgens hen wel degelijk en die is nu door een onafhankelijk bureau in kaart gebracht, mede op verzoek van Pro’98.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld