Blinden moeten zelfstandig kunnen stemmen in Barneveld

Blinden moeten zelfstandig kunnen stemmen in Barneveld

In de Barneveldse Krant van 27 januari las ik een kort bericht. De fractie van GroenLinks/PE uit Ede heeft vragen gesteld aan hun college van B&W over de mogelijkheid voor blinden en slechtzienden om zelfstandig te kunnen stemmen. Ik had daar nog nooit bij stil gestaan, maar bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt er weer met het rode potlood gestemd. Blinden en slechtzienden kunnen dan alleen hun stem uitbrengen door iemand te machtigen of om hulp te vragen in het stemhokje.

Als ik er wat langer over nadenk, dan gold dat natuurlijk ook in de periode van de stemcomputer. Voor zover ik me het goed herinner, was deze niet voorzien van brailleschrift. Raar eigenlijk dat dit niet allang landelijk geregeld is. Het is toch niet meer dan logisch dat ieder mens in vrijheid moet kunnen stemmen en niet zijn of haar politieke voorkeur met anderen hoeft te delen?

Ik heb inmiddels via de raadsgriffier gevraagd of hij kan nagaan hoe dit in Barneveld is geregeld. Ik krijg daar binnenkort antwoord op. Indien er niets blijkt te zijn geregeld, wat ik vermoed, dan ga ik het college vragen of zij bereid zijn het Barnevelds stemsysteem aan te passen, zodat blinden en slechtzienden zonder hulp van anderen kunnen stemmen.

Monique Rosbergen, 28 januari 2010