Eerste debatten gemeenteraadsverkiezingen Barneveld

frank

Eerste debatten gemeenteraadsverkiezingen Barneveld

frankDe jeugdvereniging Eben Haëzer van de Hervormde gemeente had afgelopen donderdag een politieke avond gepland. Naast Leendert de Knegt (SGP), Heimen Schuring (Christenunie) en Bernard Schermers (CDA), was ook Pro’98 uitgenodigd, voor het andere geluid. Vrijdagavond was het debat over uitgaan van de Christeninie. Een debat wat uiteindelijk alleen over alcoholmisbruik ging en maar weinig over de uitgaansmogelijkheden in Barneveld.

Het was al weer zo’n vier jaar geleden dat ik een avond van de jeugdvereniging Eben Haëzer had bezocht en het leek me erg leuk om hier te debatteren over onderwerpen die jongeren interesseren. Er waren stellingen over uitgaan, wonen, Zeumeren, zondagsbeleving, voorzieningen, openbaar vervoer e.d. Kortom, onderwerpen die onder jongeren spelen, of ze nou christen zijn of niet.

De jongeren in de zaal waren kritisch, maar niet te beroerd om ook mee te denken. Het werd vooral een verkiezingstrijd tussen de Christenunie (die de meerderheid van de stemmen had aan het begin van de avond) en het CDA (die er uiteindelijk met de meeste stemmen vandoor ging). De eerste vraag aan mij was hoe ik dacht over christelijke partijen. Ik gaf aan dat ik het christelijke gedeelte weinig vond toevoegen in de politiek, aangezien ik geloof als iets persoonlijks zie. Wanneer het als bron wordt gebruikt voor politiek, komt het er in het algemeen op neer dat de christelijke levenswijze opgedrongen wordt aan anderen. Dan heb ik het plaatselijk over de zondagsbesteding en landelijk over onderwerpen als euthanasie en abortus. Andere aspecten van christelijke politiek zijn o.a. sociale politiek en hun visie op rentmeesterschap. Aspecten die ook zonder christelijke basis opgenomen zijn in onze visie. Kortom, waarom christelijke politiek?

Tijdens de CU-avond over uitgaan, werd er vooral over alcoholmisbruik gesproken, weinig over uitgaan. Heel kort is er gesproken over een discotheek in Barneveld. Al jaren een wens van Pro, maar sinds kort ook een wens van het CDA. Hoe het CDA er precies in zit, is me nog niet helemaal duidelijk. Kees van de Werf gaf eerder aan dat er misschien toch eens naar sluitingstijden gekeken moest worden. Bernard Schermers was daar donderdagavond minder uitgesproken over. Moet ik hem de volgende keer nog maar eens op bevragen.

Het feit alleen al dat in zeer korte tijd, zich 1200 leden hebben aangemeld op de “wij willen een discotheek in Barneveld”-Hyves, zegt volgens mij al genoeg. Er is vraag naar en wanneer de gemeente zich er voor openstelt, bijvoorbeeld door het instellen van variabele sluitingstijden, zal het aanbod vanzelf komen.

De Christenunie wil trouwens wel een skipiste op de vuilnisbelt realiseren. Desondanks waren ze tegen het Schaffelaartheater, omdat dit op zondag voor overlast kan zorgen. Toen bleek dat dit met name om verkeersoverlast op zondag ging, kon ik een kleine glimlach niet onderdrukken. Bernard Schermers (CDA) vond dat in dit geval iedereen een eigen invulling van de zondag mocht hebben. Hij meldde er wel bij dat hij zelf natuurlijk nooit op zondag naar het theater zou gaan.

Het ontwikkelen van goedkope starterswoningen, zonder dat de kwaliteit van de buurt achteruit gaat en het geld gaat kosten, blijft een probleem waar de verschillende partijen maar beperkt een oplossing voor vonden. Volgens Pro moet hier de aankomende jaren echt een inhaalslag in gemaakt worden.

Frank van der Lubbe

Zie voor een foto-impressie van de donderdagavond die website van de CU.