Hilhardt Brul (Pro’98) : ‘Ik heb er zin in’

hilhardt_brul

Hilhardt Brul (Pro’98) : ‘Ik heb er zin in’

hilhardt_brulUit de Barneveldse Krant, door Wouter van Dijk
BARNEVELD – ,,Het zal even wennen zijn, maar ik weet zo ongeveer wel wat me te wachten staat.” Hilhardt Brul (61) is één van de drie nieuwe raadsleden van Pro’98. ,, Ik heb er zin in.”
 
Al start zijn carrière als raadslid nog maar net, onbekend met de politiek is hij zeker niet. ,,Ik ben altijd al politiek geïnteresseerd geweest en zit al jarenlang in het Barneveldse bestuur van de PvdA. Daarnaast heb ik me op de achtergrond beziggehouden met allerlei zaken voor Pro’98. En niet onbelangrijk, mijn vrouw Adri den Dunnen heeft voor deze partij twaalf jaar in de gemeenteraad gezeten. Op die manier kreeg ik natuurlijk veel mee van wat daar gebeurde. Nu zij de raad verlaat, kan ik er prima in.”

Brul heeft nu ruim de tijd voor het raadswerk, denkt hij. ,,Ongeveer een jaar geleden ben ik gestopt met werken. Ik ben daarvoor 28 jaar communicatieadviseur voor de Provincie Gelderland geweest. Het raadswerk lijkt mij een nieuwe uitdaging. Bovendien denk ik dat we binnen de fractie met mij en met de twee nieuwe jonge raadsleden André van de Burgwal (32) en Frank van der Lubbe (23) een goede mix hebben van jong en oud, dat laatste tussen aanhalingstekens.”

Brul houdt van het gedegen procedurewerk. ,,Met mijn achtergrond als ambtenaar is dat geen verrassing. Wat ik interessant vind zijn kwesties op gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur, verkeer en natuur. Ik zou mij thuis kunnen voelen bij de commissie Grondgebied. Tegelijkertijd ben ik een generalist, ik kan me ook snel in tal van andere onderwerpen verdiepen en interesseren.”

Belangrijke zaken voor de raad zijn komende vier jaar volgens Brul vooral de ontwikkeling van Barneveld en de bezuinigingen. ,,De raad heeft de strategische visie vastgesteld, het is natuurlijk heel interessant te zien wat hiervan de gevolgen zullen zijn.” Als het gaat om bezuinigingen, begint Bruls rode hart te werken. ,,Pro’98 kiest heel duidelijk voor een sociale lijn. De zwakkeren in de samenleving moeten gesteund worden, ook in moeilijke tijden. Solidariteit, dat is voor mij van belang.”

Afgelopen donderdag, bij de installatie van de nieuwe raad, mocht Brul voor het eerst zijn zetel in de raad uitproberen. ,,Echt heel leuk om daar te zitten. Nu gaat het echt beginnen. Deze week overleggen we binnen de fractie over voorbereidingen voor de eerste commissievergaderingen en evalueren we onze campagne. Ik heb er zin in.”

Naast het raadswerk besteedt Brul vooral veel tijd thuis als huisman. Samen met Adri heeft hij zes kinderen en twee kleinkinderen. ,,Ik hou van lange fietstochten, lezen, muziek luisteren, fitness en zingen in het mannenkoor De Schaffelaar. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor de wereldwinkel en voor wooncentrum De Bongerd voor mensen met een verstandelijke beperking in Lunteren.”Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld