Peiling Pro’98: Lichte meerderheid voor gratis parkeren

pie chart 2

Peiling Pro’98: Lichte meerderheid voor gratis parkeren

De meningen over al dan niet gratis parkeren in Barneveld zijn sterk verdeeld. Dat blijkt uit de peiling die Pro’98 heeft gedaan. Ongeveer de helft van de ruim 200 geïnterviewden zegt niet sneller naar het centrum te komen als er sprake zou zijn van gratis parkeren. De andere helft zegt dat wel te zullen doen of er in geval van gratis parkeren langer te zullen blijven. Online lagen de meningen anders. Van de circa honderd mensen die op die manier reageerden was meer dan driekwart voor een vorm van gratis parkeren. Bij elkaar opgeteld leert de peiling dat er een lichte meerderheid voor gratis parkeren is.

pie chart 2

Pro’98 hield de interviews zaterdag in het winkelcentrum van Barneveld en bij de supermarkten van Albert Heijn en de Plus. Duidelijk werd dat het winkelend publiek in het centrum een grotere meerwaarde aan gratis parkeren toekent dan de mensen die alleen voor boodschappen bij één van beide supermarkten kwamen.

Suggesties
Ruim 150 geïnterviewden kwamen met de auto naar het centrum. Daarvan zocht 20% een gratis parkeerplaats; de anderen betaalden voor hun plek. De peiling leverde ook goede suggesties op. De meest gehoorde: Maak de eerste paar uur gratis (13,1% van de ondervraagden), zorg voor meer achteraf betaald parkeren (12,1%), bied meer eenduidigheid zodat kaartjes op verschillende plekken gebruikt kunnen worden (8,4%).

Tevreden over winkelaanbod
Veel mensen gaven aan erg tevreden zijn over het winkelaanbod in Barneveld. Vooral bezoekers uit de Randstad vinden  parkeren hier erg goedkoop. Ook kwamen wensen naar voren: meer fietsenstallingen, duidelijker parkeerregime bij Veluwehal en theater en betere apparatuur voor achteraf betaald parkeren.

Gratis uitrijkaarten
De peiling leverde ook goede ideeën op, zoals gratis uitrijkaarten bij de lokale middenstand voor 

pie chart 1

klanten die boven een bepaald bedrag besteden (bijvoorbeeld 20 euro) of gratis parkeerkaarten voor inwoners van Barneveld te betalen uit de gemeentelijke belastingen. 

Pro’98 neemt deze ideeën en andere suggesties mee in de discussie over het centrum van Barneveld.Pro'98 - Politieke Partij Gemeente Barneveld